Back to Question Center
0

Semalt opozarja na naraščajočo nevarnost napadov zombijevih računalnikov

1 answers:

Pošiljatelji neželene elektronske pošte in hekerji nenehno razvijajo svoje orožje v prizadevanju za kršitev obrambe na internetu. Izkoristijo programe, ki se samodejno namestijo na stotine do tisoč računalnikov. Hekerji ciljajo na te programe, tako da lahko istočasno okužijo veliko število naprav.

Uporabljajo različne sisteme, ki se skupaj imenujejo kot botneti. Botneti so bili v preteklih mesecih obtoženi številu neželene pošte. Poročali so o številnih primerih kraje podatkov, raziskovalci varnosti pa so zaskrbljeni, kako se znebiti botnetov. Avtomatizirajo in spreminjajo računalniške naprave in pametne telefone ter povečujejo učinke vseh zlonamernih programov in virusov.

Max Bell, The Semalt Manager za uspeh strank, navaja, da je težava vzela resno obliko in naraščajoča prefinjenost je tisto, kar zmede IT strokovnjake. Vključuje vaše podatke, odtegne denar z bančnih računov in prodre v sistem, ki se ukvarja z borzo.

Gadi Evron, varnostni strokovnjak podjetja Beyond Security, pravi, da je pravi čas, da se znebite tako visokozmogljivih in nizko profilnih virusov. Ta izraelska družba je v preteklem letu odkrila program, ki bi lahko preprečil zombije v računalniških napravah. Res je, da obstaja veliko število računalniških okužb, število pa raste iz dneva v dan. Vendar pa je moč botnet programov postala ogromna..David Dagon, raziskovalec na Gruzijskem inštitutu za tehnologijo, je začel projekt, ki se ukvarja z nadzorovanjem virusov in botnetov v računalniškem sistemu. Pravi, da so programi botneta uničili več kot 600 milijonov računalnikov po vsem svetu.

Vsi zlonamerni programi in kuge virusov so se zbrali po svetovnem spletu od leta 1987, ko je bilo na internetu priključenih samo šestdeset tisoč računalnikov. Vsakič, ko skrbnik računalniške varnosti ali uporabnik poskuša očistiti škodo, ostanejo v sistemu obliži virusov in botnetov. Na žalost so taki napadi postali endemični in močno je potrebno, da se čimprej znebimo botnetov. Enostavna računalniška varnost ni dovolj, ker potrebujemo strokovnjake, ki lahko na internetu ustvarijo robustne infrastrukture proti botnetom in virusom.

David Farber iz Carnegie Mellon pravi, da botneti predstavljajo grožnje, s katerimi se težko soočiti. Je pionir informacijske tehnologije in je delal na velikem številu projektov. Po njegovem mnenju gre za eno od podcenjevnih groženj, ki se z vprašanjem ukvarjajo z njim in drugimi IT strokovnjaki. Botneti enostavno prodirajo v računalniške naprave in poškodujejo veliko število datotek. Poleg tega virusi in botneti hitro napadajo spletne brskalnike in stare operacijske sisteme.

Do sedaj so virusi in botneti okužili veliko število operacijskih sistemov in računalnikov po celem svetu. Različne države so poročale, da so napadi, povezani z botnetom, poškodovali vladne in zasebne računalnike ter jih razdelili na različne načine. Najpogostejši načini so elektronska sporočila, datoteke, ki jih je mogoče prenesti, in sumljiva sporočila v družabnih omrežjih.

ShadowServer je podjetje za računalniško varnost, ki deluje na protivirusnih programih in je odgovorno za spremljanje dejavnosti botnetov. Sledil je več kot štirim milijonom okuženih strojev in več kot dveh tisoč kontrolnih sistemov IRC, ki so znani tudi kot strežniki za upravljanje in nadzor.

Serry Winkler, strokovnjakinja v Denverju, pravi, da je mogoče z nekaterimi programi in programi izklopiti grožnje varnosti omrežja. Odločila se je tudi, da bo za svoje raziskave izvedla nekaj naprednih računalniških sistemov.

November 29, 2017
Semalt opozarja na naraščajočo nevarnost napadov zombijevih računalnikov
Reply